KoulutusOppiminen

Mitä sinä haluaisit oppia?

Olemme pikkuhiljaa palaamassa lomilta takaisin työn ääreen. Toivottavasti olet kokenut iloa ja saanut ladattua akkujasi! Koko kevät oli yhtä poikkeusoloa ja syksy näyttää monelle epävarmalta. Mitä tapahtuu, tuleeko toinen aalto, jatkuvatko lomautukset ja irtisanomiset? Nämä jää nähtäväksi. Näin syksyn kynnyksellä on hyvä pohtia omia tavoitteita ja toiveita, mitä taitoja haluaisin petrata, mitä uutta haluaisin opetella, miten haluaisin kehittyä? Onko sinulla henkilökohtaisia tavoitteita vaikkapa koiran koulutuksen parissa tai uuden soittimen opiskelussa vai liittyvätkö tavoitteesi enemmän työssä oppimiseen ja ammatillisen osaamisen kehittämiseen? Entä vuorovaikutustaidot ja ihmisenä kasvaminen?

Totuus on, että menemme aikamoisella autopilotilla jatkuvasti. Meidän tulee kuitenkin nähdä vaivaa, haastaa ja kyseenalaistaa totuttuja tapojamme ja ajatusmallejamme, jotta voimme kehittyä. Kaikki uuden oppiminen on polttoainetta aivoillemme. Vaikka autopilotti iskee päälle, aivot oppivat koko ajan, eikä me tätä usein välttämättä edes tiedosteta. Ympäristömme lähettää meille jatkuvasti toistuvia tapahtumia, jotka tallentuvat aivoihin. Aivoille oppiminen on luonnollinen ja jatkuva tila. Uuden oppiminen tuottaa uusia yhteyksiä aivojen hermosoluverkostossa. Mitä paremmin me osaamme jonkin tietyn asian, sitä vahvemmaksi sitä tietoa käsittelevät verkostot tulee. Hermosoluverkostoihin tallentuu tietoja, muistoja, uskomuksia, tunteita jne. jotka liittyvät opittavaan kokonaisuuteen.

Aikuinen peilaa aina opittavia asioita omasta kokemusmaailmastaan käsin. Uuden oppiminen aktivoi aivoissa opittavaan asiaan liittyvän hermosoluverkoston ja jäsentää uuden tiedon osaksi tuota verkostoa. Joskus oppiminen tapahtuu kivuttomasti, toisinaan koemme ahdistusta ja isojakin epävarmuuden tunteita. Neurologisesti uusi asia voidaan sulauttaa uutena osana jo olemassa olevaan tietorakenteeseen tai sitten joudumme muokkaamaan ja mukauttamaan tai luomaan aivan uutta tietorakennetta.

Elämä muuttuu ympärillämme jatkuvasti. Lienee sanomattakin selvää, ne jotka suhtautuvat uteliaasti ja avoimesti uuteen ja ovat valmiita olemaan ikuisena oppijana, menestyvät tulevaisuudessa parhaiten. Oppijan rooliin ei ole aina helppo mennä. Sen omaksuminen vaatii jatkuvaa reflektointia, omien käsitysten, ajatusten ja toimintamallien uudelleenarviointia ja haastamista – sitä kuuluisaa kasvun asennetta! Oppijan roolin omaksuminen lisää ymmärrystä maailmasta ja ennenkaikkea tulemme tietoisemmaksi omista käsityksistämme ja itsestämme.

Oppimista ylläpitää uteliaisuus ja meille merkityksellisten asioiden aktiivinen huomiointi ja seuraaminen. Haastan sinut oppimaan jotakin uutta tänä syksynä! Ehkä olet pohtinut sitä jo pidemmän aikaa, mutta et ole vain saanut aikaiseksi? Koska tässä pitää elää kuten itse opettaa, pyrin itsekin haastamaan itseäni jatkuvasti. Aloitin muutama vuosi sitten sellon soiton opiskelijana musiikkiopistossa vailla aiempaa musiikkitaustaa. Kerkesin haaveilemaan tästä jo 20 vuotta. Aina ei hymyilytä ja ei ole helppoa, mutta onneksi kehitystäkin tapahtuu pikku hiljaa ja sormet löytävät oikeat kohdat kielestä. Oppiminen lisää hyvinvointia. Jos et usko, niin kokeilehan 😉